fredag den 17. juni 2011

Der er så mørkt ude på landet

I dette på globusen så uanseelige land, der alligevel har fostret navne som H. C. Andersen, Søren Kierkegaard, Michael Laudrup og – nå ja – Aqua, har en blåsort sky lagt sig tungt og dystert på den meningsdannende himmel.

Den blev markant synlig i horisonten sent på året 2001, da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen blæste til krig mod smagsdommerne i sin politiske nytårsbasun, men reelt set har den vel sit afsæt i den gode gamle jantelov: vi alene vide, og du skal ikke tro, du er noget, bare fordi du tilfældigvis ved en hel masse om et specifikt emne.

Mere præcist: hvis ikke vi, de folkevalgte, spørger dig direkte – så ti stille. Det har professor Marlene Wind, leder for Center for Europæisk Politik, KU, måttet sande på den hårde måde. Nu har hun så besluttet at stikke piben ind et stykke tid, men vender forhåbentlig tilbage med fornyet energi, når Folketinget ringer ind efter sommerens store frikvarter. Det er rart at se, at hun trods alt har fuld opbakning fra KU, der jo nok ikke er glade for yderligere miskrediterende mediebevågenhed.

Wind i vælten

Marlene Wind

Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik, har i de seneste dage været udsat for stor omtale efter Søren Pind og Pia Kjærsgaard har kritiseret hendes udtalelser vedrørende grænseaftalen. På nyhedslisten til højre har vi samlet de væsentligste artikler og udsendelser, hvor Marlene Wind uddyber sin kritik af grænseaftalen. 

Marlene Wind publikationer.
(billede og tekst fra cep.polsci.ku.dk)

Måske den megen negative presse, KU har haft på det seneste, er med i M. Winds overvejelser (mon ikke de er i det hendes institutleders?). Men hvor er det dog jævnt trist, at de folkevalgte med Pind og Pia K. i spidsen på højst utiltalende facon kan bestemme hvem, der må udtale sig om hvad, og ikke mindst: bestemme hvordan vedkommende skal formulere sig.

Søren Pind er jo ellers ikke en mand, der holder sig tilbage for lidt floromvundne formuleringer eller ligefrem har et bladgulds- og grundlovsforseglet forhold til Sandheden, men lad det være ved det. Han er folkevalgt og har derfor - når det handler om politik - ret til at formulere sig, som han finder det nødvendigt.

Men at to af sortblå fløjs fremmeste fortalere for ytringsfriheden kan lægge mundkurv på Marlene Wind, der er ung, intelligent, kvindelig leder med gode talegaver – det siger altså en hel del om det politiske vejrbillede.

Tilføjelse 18. juni: Mundkurv?


1 kommentar: