lørdag den 1. marts 2014

12 Years a Slave

Steve McQueen virker til at være en instruktør, mange elsker at hade, uden at jeg helt kan sige hvorfor. Selv har jeg (vist) kun set 'Shame' fra hans hånd, og den er altså ganske fremragende.

Store præstationer af Carey Mulligan ('Drive' blandt meget andet) og ja: Michael Fassbender, der er en af de mest brugte mandlige skuespillere lige nu. Det er der ikke så meget at sige til, for han er bestemt også en af de dygtigste og mest alsidige - lidt a la Christian Bale

Der er trods alt et stykke vej fra Magneto i de nye 'X-men' til Brandon i 'Shame' - eller for den sags skyld Connor i 'Fish Tank'.

Musikken lyder som H. Zimmer, men det er ikke tilfældet. Det er Harry Escott

Fassbender spiller også en afgørende rolle i 12 Years a Slave, og han gør det storartet. For mig at se leverer han den største præstation; måske på deling med Lupita Nyong'o i rollen som Patsey, der går så grueligt meget igennem for så at blive efterladt til sin egen skæbne til slut.

For en American Horror Story fan (ja, du hørte rigtigt!) var det ligeledes en fornøjelse at se Sarah Paulson som Mistress Epps, en rolle så gemen og southern, at den kunne være skåret direkte ud af netop AHS.

I det hele taget - uden at have teoretisk belæg for det - virker både sprog og kulisser til at være ret autentiske. I en mindre rolle ser vi Paul Dano, der er et kæmpetalent ('There Will Be Blood' for eksempel), som ypperlig sydstats-SoB.

Filmen svømmer i det hele taget over af dygtige skuespillere, og det er lige før, det tager overhånd. Således medvirker Brad Pitt i en rolle så lille, at det nærmest er en cameo (han er producer på filmen). Og det virker på en måde forstyrrende - at han er med i en birolle med blot fem-seks replikker.

Hovedrollen spilles af Chivetel Eijofor, og ham bliver nok jeg aldrig begejstret for. Det er naturligvis helt personligt, men jeg ville så klart have foretrukket for eksempel Djimon Hounsou fra 'Amistad' og 'Blood Diamond' - og ja: 'In America'.

Lydsiden er helt fantastisk. Hans Zimmer står for soundtracket med vanlig dygtig rutine (flere temaer fra tidligere værker høres tydeligt (som så ofte før, men hallo: han har også skrevet pænt meget filmmusik efterhånden) - men varieret naturligvis).

Det mest imponerende er dog næsten, hvordan lyd- og billedklipning flere steder spiller eminent godt sammen eller rettere: op mod hinanden.

I flere af overgangs-/transportscenerne fortsætter lydsporet fra den ene scene over i den næste, hvilket giver en markant mærkværdig og ildevarslende stemning i de følgende klip/scener.

Et af de bedste eksempler:
da den nye Master (Paul Dano) beder de nyankomne slaver om at klappe i takt, hvorefter han giver sig til at synge en sang, der under omstændighederne er dybt nedværdigende, men rent faktisk var en 'nigger'-sang: Skynd dig væk i en hulens fart!


Samlet set er filmen 20-30 minutter for lang. Steve McQueen kan godt lide at dvæle ved scenerne og give skuespillerne megen spilletid uden replikker. Det er også fint nok, hvis det tilføjer filmen noget; det var jeg i tvivl om flere gange.

Men det er er en virkelig barsk og til hjerteskærende affære og flere af skuespillerne gør det som nævnt umådeligt godt.

Så 5 af 6 herfra. Og en Oscar eller to :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar